Superstiții bizare: top 10 credințe

Superstițiile sunt parte a diversității culturale și a istoriei umane. De-a lungul timpului, o varietate de credințe bizare au persistat în diferite comunități și culturi. Iată un top al celor mai ciudate superstiții:

1. Spargerea oglinzii aduce 7 ani de ghinion

Multe culturi cred că spargerea oglinzii aduce ghinion pentru 7 ani. Această credință se crede că provine din Antichitate, când oglinzile erau asociate cu magia și sufletul unei persoane.

2. Să nu treci sub scară

Superstiția conform căreia trecerea sub o scară aduce ghinion este răspândită în multe culturi. Se spune că aduce dezastru, deoarece forma triunghiulară a scării amintește de trinitatea religioasă.

3. Ciorapii pe dos aduc ghinion

Există o credință că purtarea ciorapilor pe dos aduce ghinion. Originea acestei superstiții este legată de ritualurile din vechime, când hainele erau considerate sfinte.

4. Pisica neagră: noroc sau ghinion?

Pisicile negre sunt subiectul unor superstiții contradictorii: unii cred că aduc ghinion, în timp ce alții cred că aduc noroc.

5. Râsul la înmormântare

Se spune că râsul la o înmormântare poate aduce ghinion sau poate prezice următoarea persoană care va muri. Originea acestei superstiții este incertă, dar râsul la un moment solemn este considerat lipsă de respect.

6. Bătutul în lemn

Bătutul în lemn pentru a evita ghinionul sau pentru a îndepărta un ghinion deja adus este o superstiție răspândită. Se crede că își are originile în credințele păgâne legate de spiritele naturii.

7. Împărțirea sării

Superstiția spune că dacă se varsă sărăma în timp ce se împarte, aduce ghinion. Remedierea constă în a arunca sare peste umărul stâng, pentru a respinge ghinionul.

8. Numărul 13: ghinion sau noroc?

Numărul 13 este considerat de multe culturi un număr ghinionist. Există chiar o fobie specifică pentru acest număr, numită triskaidekaphobia.

9. Credința în vise premonitorii

Multe culturi cred că anumite vise pot prezice viitorul sau pot transmite mesaje divine. Interpretarea viselor este o practică veche și încă rămâne o parte importantă a unor superstiții.

10. Credința în talismane sau amulete

Multe culturi cred în talismane sau amulete ca protecție împotriva ghinionului sau ca aducătoare de noroc. Aceste obiecte sunt purtate pentru a conferi protecție sau putere.